Anexa A. Manifestul Debian

Cuprins

A.1. Ce este Debian Linux?
A.2. De ce a fost conceput Debian?
A.3. Cum va încerca Debian să pună capăt acestor probleme?

Scris de Ian A. Murdock, revizuit la 01.06.1994

Debian Linux este un nou tip de distribuție Linux. În loc să fie dezvoltat de o persoană sau un grup izolat, așa cum au fost dezvoltate alte distribuții Linux în trecut, Debian este dezvoltat deschis în spiritul Linux și GNU. Scopul principal al proiectului Debian este de a crea în sfârșit o distribuție care să fie la înălțimea numelui Linux. Debian este conceput cu grijă și conștiinciozitate și va fi întreținut și susținut cu aceeași grijă.

Este, de asemenea, o încercare de a crea o distribuție necomercială care va fi capabilă să concureze eficient pe piața comercială. În cele din urmă va fi distribuită de Free Software Foundation pe CD-ROM, iar Asociația Debian Linux va oferi distribuția pe dischetă și bandă împreună cu manuale tipărite, suport tehnic și alte elemente esențiale pentru utilizatorul final. Toate cele de mai sus vor fi disponibile la un preț puțin mai mare decât costul, iar surplusul va fi utilizat pentru dezvoltarea în continuare a software-ului liber pentru toți utilizatorii. O astfel de distribuție este esențială pentru succesul sistemului de operare Linux pe piața comercială și trebuie să fie realizată de organizații care sunt în măsură să promoveze și să susțină cu succes software-ul liber fără presiunea profiturilor sau a rentabilității.

Distribuțiile sunt esențiale pentru viitorul Linux. În esență, acestea elimină nevoia utilizatorului de a localiza, descărca, compila, instala și integra un număr destul de mare de instrumente esențiale pentru a asambla un sistem Linux funcțional. În schimb, sarcina construirii sistemului revine creatorului distribuției, a cărui muncă poate fi împărtășită cu mii de alți utilizatori. Aproape toți utilizatorii de Linux vor avea prima experiență prin intermediul unei distribuții, iar majoritatea utilizatorilor vor continua să utilizeze o distribuție din motive de confort chiar și după ce s-au familiarizat cu sistemul de operare. Astfel, distribuțiile joacă într-adevăr un rol foarte important.

În ciuda importanței lor evidente, distribuțiile au atras puțină atenție din partea dezvoltatorilor. Există un motiv simplu pentru aceasta: ele nu sunt nici ușor, nici atractive de construit și necesită un efort continuu din partea creatorului pentru a menține distribuția fără erori și actualizată. Una este să creezi un sistem de la zero și cu totul alta este să te asiguri că sistemul este ușor de instalat de către alții, că poate fi instalat și utilizat într-o mare varietate de configurații hardware, că conține software pe care alții îl vor găsi util și că este actualizat atunci când componentele în sine sunt îmbunătățite.

Multe distribuții au început ca sisteme destul de bune, dar pe măsură ce trece timpul, atenția acordată menținerii distribuției devine o preocupare secundară. Un exemplu în acest sens este Softlanding Linux System (mai bine cunoscut ca SLS). Este posibil să fie cea mai plină de erori și cea mai prost întreținută distribuție Linux disponibilă; din păcate, este posibil să fie și cea mai populară. Este, fără îndoială, distribuția care atrage cea mai mare atenție din partea numeroșilor „distribuitori” comerciali de Linux care au apărut pentru a profita de popularitatea crescândă a sistemului de operare.

Aceasta este într-adevăr o combinație proastă, deoarece majoritatea persoanelor care obțin Linux de la acești „distribuitori” primesc o distribuție Linux plină de erori și prost întreținută. Ca și cum acest lucru nu ar fi fost suficient de rău, acești „distribuitori” au o tendință îngrijorătoare de a promova în mod înșelător „caracteristici” nefuncționale sau extrem de instabile ale produsului lor. Combinați acest lucru cu faptul că cumpărătorii se vor aștepta, desigur, ca produsul să se ridice la înălțimea reclamei sale și cu faptul că mulți pot crede că este un sistem de operare comercial (există, de asemenea, tendința de a nu menționa că Linux este gratuit și nici că este distribuit sub licența GNU General Public License). În plus, acești „distribuitori” fac de fapt suficienți bani din efortul lor pentru a justifica cumpărarea de reclame mai mari în mai multe reviste; este exemplul clasic de comportament inacceptabil recompensat de cei care pur și simplu nu cunosc nimic mai bun. Este clar că trebuie făcut ceva pentru a remedia situația.

Procesul de proiectare Debian este deschis pentru a se asigura că sistemul este de cea mai înaltă calitate și că reflectă nevoile comunității de utilizatori. Prin implicarea altor persoane cu o gamă largă de abilități și medii, Debian poate fi dezvoltat într-o manieră modulară. Componentele sale sunt de înaltă calitate deoarece celor cu experiență într-un anumit domeniu li se oferă oportunitatea de a construi sau menține componentele individuale ale Debian care implică acel domeniu. Implicarea altora asigură, de asemenea, că sugestiile valoroase de îmbunătățire pot fi încorporate în distribuție în timpul dezvoltării sale; astfel, o distribuție este creată pe baza nevoilor și dorințelor utilizatorilor mai degrabă decât pe baza nevoilor și dorințelor constructorului. Este foarte dificil pentru un individ sau un grup mic să anticipeze în avans aceste nevoi și dorințe fără contribuția directă a celorlalți.

Debian Linux va fi distribuit și pe suport fizic de către Free Software Foundation și Asociația Debian Linux. Acest lucru oferă Debian utilizatorilor care nu au acces la internet sau FTP și, în plus, face ca produsele și serviciile, cum ar fi manualele tipărite și suportul tehnic, să fie disponibile pentru toți utilizatorii sistemului. În acest fel, Debian poate fi folosit de mult mai multe persoane și organizații decât ar fi posibil altfel, accentul va fi pus pe furnizarea unui produs de primă clasă și nu pe profituri sau randamente, iar marja din produsele și serviciile furnizate poate fi folosită pentru a îmbunătăți software-ul în sine pentru toți utilizatorii, indiferent dacă au plătit sau nu pentru a-l obține.

Free Software Foundation joacă un rol extrem de important în viitorul Debian. Prin simplul fapt că ei îl vor distribui, se transmite lumii mesajul că Linux nu este un produs comercial și că nu ar trebui să fie niciodată, dar asta nu înseamnă că Linux nu va fi niciodată capabil să concureze comercial. Pentru cei care nu sunt de acord, vă provoc să raționalizați succesul GNU Emacs și GCC, care nu sunt software comercial, dar care au avut un impact destul de mare pe piața comercială indiferent de acest fapt.

A venit timpul să ne concentrăm asupra viitorului Linux mai degrabă decât asupra scopului distructiv de a ne îmbogăți pe noi înșine în detrimentul întregii comunități Linux și a viitorului acesteia. Poate că dezvoltarea și distribuirea Debian nu va fi răspunsul la problemele pe care le-am subliniat în Manifest, dar sper că va atrage cel puțin suficientă atenție asupra acestor probleme pentru a permite rezolvarea lor.